ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ

Ζούμε στην εποχή της αντιγήρανσης. Ο σύγχρονος άνθρωπος μάχεται τον χρόνο προσπαθώντας να παρατείνει την νεότητα ή να καθυστερήσει τα γηρατειά.


Φωτογήρανση

Το δέρμα είναι το όργανο στο οποίο τα σημάδια του χρόνου αποτυπώνονται αδυσώπητα αλλάζοντας την όψη, την υφή, το χρώμα και την ελαστικότητα του. Όλοι γνωρίζουμε τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα καταλήγοντας με τον χρόνο στην φωτογήρανση. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι αυτή αποτελεί εκδήλωση της ανεπάρκειας βιταμινών στο δέρμα.


Βασική λειτουργία του δέρματος

Μια από τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου δέρματος είναι η προστασία από τους εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες, μέσω της κερατίνης στοιβάδας η οποία αποτελείται από νεκρά κερατινοκυττάρα. Η νεκρή λοιπόν αυτή στοιβάδα αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για την άμυνα του δέρματος. Για να είναι αποτελεσματική οποιαδήποτε καλλυντική εφαρμογή προϊόντος, πρέπει να μπορεί να διαπεράσει τον φραγμό αυτόν και να φτάσει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Η στοιβάδα αυτή συχνά καταστρέφεται και παραβλάπτεται η λειτουργία της από τα απολεπιστικά προϊόντα και τα peeling όταν γίνονται χωρίς την σωστή ένδειξη με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνετε ευάλωτο, μειώνοντας την άμυνα του έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας. Όταν εκτιθέμεθα στο ηλιακό φως, το δέρμα μας γίνεται πεδίο μάχης ελεύθερων ριζών και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αξιοποιήσει τα αντιοξειδωτικά που διαθέτει, δηλ. βιταμίνες Α, C, E και τα καροτινοειδή. Το κάπνισμα και η μόλυνση του περιβάλλοντος και η τρύπα του όζοντος επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.


Ο ρόλος των βιταμινών

Η βιταμίνη Α είναι αποδεδειγμένα μοναδικό συστατικό αντιγήρανσης παίζοντας αποφασιστικό ρόλο στην κυτταρική λειτουργία. Ακόμη και όταν η πρόσληψη από την διατροφή είναι επαρκής, όταν υπάρχει έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία τα επίπεδα στο δέρμα μειώνονται σημαντικά. Γι' αυτό το λόγο το συμπλήρωμα βιταμίνης Α πρέπει να προσφέρετε τοπικά στο δέρμα.
Η καθημερινή εφαρμογή βιταμίνης Α κάνει το δέρμα πιο ανθεκτικό και εξισορροπεί τις λειτουργίες του κυττάρου. Βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να διατηρούν το δέρμα υγιές και μειώνει τις δυσχρωμίες. Ενδυναμώνει το αδιάβροχο στρώμα του δέρματος και κάνει περισσότερο συμπαγή και λεία την κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας.

Οι βιταμίνες C και Ε είναι βασικά συστατικά του συστήματος των αντιοξειδωτικών, που προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες και το DNA. Η καταστροφή τους από την ηλιακή ακτινοβολία επιβάλει την αναπλήρωση τους, για να διατηρήσουμε την υγεία και την νεανική όψη του δέρματος. Η βήτα καροτίνη είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στη φύση. Περιορίζει τις επιδράσεις του ηλιακού φωτός ενώ η βιταμίνη Α στην πραγματικότητα καταστρέφεται από τον ήλιο.

Ο ρόλος της βιταμίνης C είναι σημαντικός για την παραγωγή κολλαγόνου και την μείωση των δυσχρωμιών. Δυστυχώς η βιταμίνη C είναι ασταθής στη σύνθεση των καλλυντικών. Σε περίπτωση που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί προϊόν με ασκορβικό οξύ θα πρέπει να έχει παρασκευαστεί πριν τρεις εβδομάδες το πολύ.

Η βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτικό με μορφή ελαίου και είναι σημαντικό για την προστασία των τειχών των κυττάρων. Μετά την σύγκρουση της με τις ελεύθερες ρίζες η δυνατότητα της βιταμίνης Ε να επανακάμψει εξαρτάται από τα επίπεδα της βιταμίνης C.

Η βιταμίνη Α πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά. Κατά την διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να συνοδεύεται από αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C, E και βήτα καροτίνη. Ταυτόχρονα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται ένα αξιόπιστο αντηλιακό προϊόν με φίλτρα για προστασία από την UV ακτινοβολία, αντί για κρέμα με υψηλό SPF. Επιπλέον η βιταμίνη Α πρέπει να εφαρμόζεται και κάθε βράδυ στο δέρμα για να αντικαταστήσουμε την ποσότητα που έχει χαθεί κατά την διάρκεια της ημέρας.
Με την συστηματική εφαρμογή παρατηρείται το «παράδοξο της βιταμίνης Α». Όσο πιο καλή γίνεται η δομή της επιδερμίδας, ελαστική και ανθεκτική, τόσο πιο δύσκολα διαπερατή γίνεται, απαιτώντας υψηλότερα επίπεδα ισχύος βιταμινών με ενισχυμένες ιδιότητες διείσδυσης.


Καλλυντική φροντίδα ENVIRON

To σύστημα καλλυντικής φροντίδας ENVIRON βασίζεται στην παροχή τροφής στα κύτταρα του δέρματος με τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης Α και των λοιπών αντιοξειδωτικών, με φυσικές μεθόδους ενίσχυσης της διείσδυσης, αποδεδειγμένα αποτελεσματικές. Εφαρμόζοντας μια τονωτική λοσιόν με βάση τα οξέα, πριν την εφαρμογή της κρέμας με βιταμίνες, δημιουργείται ένα ήπιο χημικό ρήγμα του προστατευτικού μανδύα της επιδερμίδας και διευκολύνεται η διείσδυση των μορίων.


Ιονισμός

Η πιο παλιά και γνωστή μέθοδος ενίσχυσης της διείσδυσης είναι ο ιονισμός. Καινοτομία της ΕNVIRON είναι η συσκευή ΙΟΝΖΥΜΕ DF που προσφέρει μια πιο αποτελεσματική μέθοδο: τον συνδυασμό ιονισμού ευρύτερης περιοχής με εναλλασσόμενο ρεύμα και υπερήχους. Το εναλλασσόμενο ρεύμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εύκολο και άνετο στην εφαρμογή. Ο συνδυασμός με υπερήχους αυξάνει τη διείσδυση κατά 4000% σε σχέση με την απλή τοπική εφαρμογή.
Οι θεραπείες ιονισμού υπερήχων είναι απαραίτητες ιδίως για το φωτογηρασμένο και ηλικιωμένο δέρμα ή δέρμα με ιδιαίτερα προβλήματα και πρέπει να γίνονται συστηματικά από εξειδικευμένο προσωπικό, παράλληλα με την εφαρμογή των προϊόντων στο σπίτι.

Διαβάστε επίσης

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ /
ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ ΤΩΡΑ /
ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ /
ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ /